Τετάρτη , 20 Φεβρουάριος 2019

Αστυνομοκρατούμενη πόλη η Λαμία υπό το φόβο επεισοδίων

Τι θα γίνει το Σάββατο; Πρόκειται για την πιο δημοφιλή ερώτηση στην κοινωνία της Λαμίας τα τελευταία 24ωρα με αφορμή τον αγώνα πρωταθλήματος στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής της Super league ΣΟΥΡΩΤΗ, ΠΑΣ Λαμία – ΠΑΟΚ (17/2, 19:30).

Σκηνικό πολέμου

Δυστυχώς ένα σκηνικό πολέμου στήθηκε από πολύ νωρίς εις… ανάμνηση των πρωτοφανών επεισοδίων του 2010 στη Λαμία μεταξύ οπαδών του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ.

Στις ανακοινώσεις των οπαδών του Δικεφάλου του Βορρά που προέβλεπαν μέχρι πολιτιστικές εκδρομές στη Λαμία, υπήρξαν δημοσιεύματα που ήθελαν ενίσχυση των «κιτρινόμαυρων» δυνάμεων από Αθήνα.

Μπροστά στο κλείσιμο ενός ραντεβού άγριων επεισοδίων μέσα στην πόλη, η αστυνομία ενημέρωσε τις πολιτικές και αθλητικές αρχές που έχουν και την ευθύνη διεξαγωγής του πρωταθλήματος, προκειμένου να αποτραπούν έκτροπα και καταστροφές περιουσιών.

Άμεση ήταν και η αντίδραση του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Λαμία Πανουργιά Παπαϊωάννου που ζήτησε και από τη Διοίκηση του ΠΑΟΚ να προφυλάξει αντίστοιχα τα δικά της συμφέροντα, αφού κάτι τέτοιο δεν φέρνει μόνο χρηματικά πρόστιμα, αλλά και εξοντωτικές – αγωνιστικά – ποινές!

«Η ΠΑΕ ΛΑΜΙΑ ανακοινώνει πως δεν θα προχωρήσει στην έκδοση εισιτηρίων για τον αγώνα του Σαββάτου 17/2/2018 μεταξύ της ομάδας μας και του ΠΑΟΚ. Δικαίωμα εισόδου στο γήπεδο θα έχουν μόνο οι κάτοχοι των εισιτηρίων διαρκείας, οι διαπιστευμένοι αξιωματούχοι του αγώνα και οι κάτοχοι προσκλήσεων, βάσει των συμβάσεων της ομάδας (Super League, χορηγοί κλπ)», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η «κυανόλευκη» ΠΑΕ ζητώντας την κατανόηση όλων των φιλάθλων.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Ξεκάθαρη ανακοίνωση με την οποία καλεί τους φίλους της ομάδας να μη μεταβούν στη Λαμία έβγαλε επίσης και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ:

«Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει στους φιλάθλους, πως με απόφαση της ΓΓΑ απαγορεύεται η μεμονωμένη ή οργανωμένη μετακίνηση φιλάθλων για τον αγώνα της Λαμίας, ενώ με απόφαση της γηπεδούχου ομάδα δεν θα διατεθούν απλά εισιτήρια και δικαίωμα εισόδου θα έχουν μόνο οι κάτοχοι εισιτηρίου διαρκείας της Λαμίας.

Παρακαλούμε οι παραπάνω αποφάσεις να γίνουν απολύτως σεβαστές, χωρίς καμία παρέκκλιση. Ο ΠΑΟΚ μας είναι συνυφασμένος με τον κόσμο του και όραμά μας είναι επιτέλους να διεξάγονται αγώνες με ασφάλεια και την παρουσία φιλάθλων και των δυο ομάδων στο γήπεδο. Μέχρι όμως να φτάσουμε στο σημείο που θα μπορεί αυτό να διασφαλιστεί από όλους τους εμπλεκόμενους, οφείλουμε όλοι μαζί να διαφυλάξουμε τον Σύλλογο, τον στόχο του Πρωταθλήματος και να μην δώσουμε την ευκαιρία σε όσους επιβουλεύονται τη θέση μας, να επιδιώξουν μια αβάσταχτη τιμωρία. Παρακαλούμε μην θεωρείτε την προτροπή μας μια τυπική αναφορά. Οι πληροφορίες και οι ενδείξεις για προβοκάτσια είναι έντονες και κανείς δεν μπορεί να προστατεύσει την ομάδα περισσότερο από εσάς τους ίδιους! Το επόμενο ραντεβού μας είναι στις 25 Φεβρουαρίου στην Τούμπα και σας θέλουμε όλους εκεί για να συνεχίσουμε να διεκδικούμε όλοι μαζί το όνειρό μας!»

“Οργισμένος” Βασιλειάδης

Η απαξίωση των απαγορεύσεων και των προειδοποιήσεων των αρχών από μερίδα οπαδών του ΠΑΟΚ προκάλεσε τη μήνη του υφυπουργού αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, που με μια σκληρή ανακοίνωση απαγορεύει από τώρα κι έως το τέλος της σεζόν την οργανωμένη ή μεμονωμένη μετακίνηση οπαδών στα εκτός έδρας παιχνίδια των τεσσάρων «μεγάλων» του Ελληνικού Ποδοσφαίρου.

Επιπλέον στα εκτός έδρας ματς των ομάδων ΑΕΚ, ΠΑΟΚ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, θα υπάρχει Εισαγγελέας, ενώ σε περίπτωση παράβασης της συγκεκριμένης απόφασης θα επιβάλλεται στις ΠΑΕ το μέγιστο προβλεπόμενη διοικητικό πρόστιμο! Η ανακοίνωση:

«Με δεδομένη την ένταση που ακραίες ομάδες οπαδών προσπαθούν να δημιουργήσουν πηγαίνοντας στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει, αφενός μεν η ίδια η ομάδα τους βάσει του νέου πειθαρχικού πλαισίου της ΕΠΟ/UEFA, αφετέρου δε το σύνολο του πρωταθλήματος, και με σκοπό να σταματήσουν οι δικαιολογίες και η διασπορά ευθυνών επί δικαίων και αδίκων, από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη ανακοινώνονται τα εξής:

Α) Για την παραβίαση των οπαδών της ΠΑΕ ΑΕΚ και της ΠΑΕ ΠΑΟΚ των υπουργικών αποφάσεων απαγόρευσης μετακίνησης για τους αγώνες των εν λόγω ΠΑΕ στο Αγρίνιο για τη 16η και 19η αγωνιστική αντίστοιχα, έχει ήδη αποσταλεί κλήση σε απολογία και τις επόμενες ημέρες θα καταλογιστούν και τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Β) Με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού απαγορεύονται από την τρέχουσα αγωνιστική της Super League και μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος οι εκτός έδρας μετακινήσεις οπαδών (οργανωμένες και μεμονωμένες) των ΠΑΕ ΑΕΚ, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ. Σε περίπτωση παράβασης της ως άνω απόφασης από οπαδούς των εμπλεκομένων ΠΑΕ, από τούδε και στο εξής θα επιβάλλεται σε αυτές το μέγιστο προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο κατ΄ άρθρο 5 Ν. 4049/12.

Γ) Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού με έγγραφό του προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητά την παρουσία εισαγγελικών αρχών σε κάθε αγωνιστική δραστηριότητα των ανωτέρω ΠΑΕ μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, με σκοπό την καταγραφή έκνομων συμπεριφορών και την άσκηση διώξεων κατά τα προβλεπόμενα στο νόμο και τους κανονισμούς της ΕΠΟ και της Super League.

Δ) Τέλος, με έγγραφο του προς τον αρχηγό της Αστυνομίας, ο Γιώργος Βασιλειάδης ζητά να ληφθεί η μεγαλύτερη δυνατή μέριμνα για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του πρωταθλήματος και την αποφυγή επεισοδίων. Δεν πρέπει να επιτραπεί σε λίγους ανεγκέφαλους να καταστρέψουν ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα πρωταθλήματα των τελευταίων δεκαετιών».

Σχέδιο Β

Σε περίπτωση που όλες οι παραπάνω εκκλήσεις – προειδοποιήσεις αποτύχουν, η ΕΛ.ΑΣ. έχει εκπονήσει σχέδιο Β, ώστε να μη φτάσει στη Λαμία κανένας οργανωμένος οπαδός. Το σχέδιο δεν είναι καθόλου απλό, καθώς δεν είναι μόνο το γήπεδο και οι γύρω χώροι του που πρέπει να φυλαχθούν, αλλά και το κέντρο της πόλης όπου φιλοξενούνται γραφεία συνδέσμων της ΑΕΚ. Σημειώστε ότι την ημέρα διεξαγωγής του ματς, στη Λαμία είναι προγραμματισμένες καρναβαλικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή μικρών παιδιών και γενικά θα υπάρχει αυξημένη κίνηση στους δρόμους και τις πλατείες.

Οι αποστολές των ομάδων

Και μέσα σε αυτή την ψυχροπολεμική ειδησεογραφία Λαμία και ΠΑΟΚ προετοιμάζονται για το μεταξύ τους παιχνίδι.

Για τη Λαμία η προετοιμασία ολοκληρώθηκε με πρωινή προπόνηση με τον Μπάμπη Τεννέ να βάζει στην αποστολή και τον νεοαποκτηθέντα Σελίμ Μπεν Τζεμία. Δεν αποτελεί έκπληξη η μη χρησιμοποίηση του Πριτέντα, ενώ και ο Μελίσσας που είχε ταξιδέψει στον πρώτο γύρο στην Τούμπα είναι εκτός αποστολής.

Αναλυτικά οι 19 παίκτες που απαρτίζουν την αποστολή του ΠΑΣ Λαμία: Παπαδόπουλος, Πίτκας, Αναστασιάδης, Μπεν Τζεμία, Ασίγκμπα, Παντελιάδης, Παπαργυρίου, Βασιλαντωνόπουλος, Όμο, Μπλάζιτς, Λινάρδος, Καραγιάννης, Μπουλούλης, Ακόστα, Πίτι, Φράγκος, Βάντερσον, Αστσεριτς και Μπούτνικ.

Από την άλλη ο Ραζβάν Λουτσέσκου στην τελευταία προπόνηση της Παρασκευής δούλεψε στην ομαδική τακτική μέσα από ασκήσεις κυκλοφορίας της μπάλας, αλλά και στις στημένες φάσεις.

Ο Τζάλμα Κάμπος δεν ξεπέρασε τις ενοχλήσεις στον δικέφαλο, ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα κι έμεινε εκτός αποστολής. Για το ματς με τη Λαμία έχει δηλωθεί να εκτίσει την ποινή του και ο Εβγέν Σάκχοφ.

Παρακάτω είναι οι μόνοι 18 σίγουροι που θα ταξιδέψουν από Θεσσαλονίκη για Λαμία: Γλύκος, Πασχαλάκης, Μάτος, Δεληγιαννίδης, Αζεβέδο, Μαλεζάς, Κρέσπο, Βαρέλα, Κάνιας, Μαουρίσιο, Μουλέν, Μπίσεσβαρ, Πέλκας, Βιεϊρίνια, Μακ, Λημνιός, Κουλούρης, Πρίγιοβιτς.

Πηγή: lamiareport