Home / ΣΥΝΤΑΓΗ ΗΜΕΡΑΣ / Γιορτινό αγριογούρουνο στη γάστρα με κρασί και μέλι

Γιορτινό αγριογούρουνο στη γάστρα με κρασί και μέλι

Υλικά:
2 κιλά αγριογούρουνο από σπάλα κομμένο κομμάτια 4 εκατοστών.
3 καρότα κομμένα ροδέλες 2 εκατοστών.
3 ξερά κρεμμύδια κομμένα χοντρά κομμάτια.
2 κλωνάρια σέλινο κομμένο στα δύο.
4-5 καρφάκια γαρύφαλλο.
1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι.
750 γραμμάρια κόκκινο κρασί μπρούσκο.
1/3 του φυλτζανιού λάδι.
3 κουταλιές σούπας αλεύρι.
Ζεστό νερό(αν χρειαστεί).
2 κουταλιές σούπας μέλι.
Αλάτι.Πιπέρι.
1&1/2 κιλό πατατούλες μικρές καλά πλυμένες με το φλούδι.

Μαρινάρισμα:

Σε ένα μεγάλο μπόλ βάζουμε τα κομμάτια του αγριογούρουνου και προσθέτουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σέλινο, τα γαρίφαλα και τους κόκκους μπαχαριού. Προσθέτουμε το κρασί και σκεπάζουμε καλά το μπόλ με διάφανη μεμβράνη. Το βάζουμε για 24 ώρες στο ψυγείο για να απορροφήσει το κρέας τα αρώματα της μαρινάδας. Περίπου κάθε 6 ώρες γυρίζουμε τα κομμάτια για να βραχούν όλα ομοιόμορφα.

Ψήσιμο:

Στραγγίζουμε τα κομμάτια, πετάμε το σέλινο και σουρώνουμε την μαρινάδα. Την αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούςC. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σωτάρουμε τα κομμάτια του  κρέατος, του κρεμμυδιού και των καρότων για λίγη ώρα, απο όλες τις πλευρές. Πασπαλίζουμε με αλεύρι ρίχνουμε αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και σβήνουμε με την μαρινάδα. Προσθέτουμε το μέλι κα ανακατεύουμε να διαλυθεί στο ζεστό ζωμό. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της  κατσαρόλας σε γάστρα και την βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε για τρείς ώρες και στη διάρκεια αυτή ανακατεύουμε το κρέας κάθε μια ώρα απαλά. Αν σωθούν τα υγρά συμπληρώνουμε με ζεστό νερό.
Όταν περάσουν οι τρείς ώρες ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και βάζουμε στο σκεύος τις πατάτες και συνεχίζουμε το ψήσιμο άλλη μία ώρα. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και αποτελειώνουμε το ψήσιμο. Αν θέλουμε να γίνει η σάλτσα πιο φίνα, βγάζουμε το κρέας, τις πατάτες και τα καρότα και πολτοποιούμε  τα υγρά που έχουν μείνει με τα κρεμμύδια. Σουρώνουμε και αν είναι αραιή η σάλτσα την βράζουμε λίγο ακόμη για να πήξει η σάλτσα.