Πέμπτη , 17 Ιανουάριος 2019

Η Γέννηση ενός Θρύλου

Ήταν βράδυ, 10 Μαρτίου 1925 στην ταβέρνα του Μοίρα, όταν μια πολύ σπάνια και ολοκληρωτικά ιστορική στιγμή συνέβη. Ήταν εκείνη η μέρα, πριν 93 χρόνια, όταν τέθηκαν τα θεμέλια για το μεγαλύτερο σύλλογο στην Ελλάδα, τον Ολυμπιακό.

Η εκλογή του τίτλου του συλλόγου («Ολυμπιακός»), ιδέα του Νότη Καμπέρου, ήταν ιδιαίτερα πρωτότυπη, καθόσον διέφερε από την συνηθισμένη τότε ονοματοδοσία των αθλητικών σωματείων, μιας και δεν είχε τον προσδιορισμό «Πειραϊκός». Ο λόγος ήταν, όπως είχε ειπωθεί στην ιδρυτική συνέλευση, ότι επρόκειτο «να κατακτήσει όλη την Ελλάδα». Το συμπληρωματικό της πλήρους επωνυμίας, «Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς», υπήρξε πρόταση του Μανούσκου. Το όνομα του νέου συλλόγου επιλέχθηκε ώστε να υποδηλώνει το πάθος, την αθλητική ισχύ, την ευγενή άμιλλα, τη δίκαιη νίκη, έννοιες που περικλείονται στο λεγόμενο ολυμπιακό ιδεώδες. Υπό το σκεπτικό αυτό επιλέχθηκε και ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος ως έμβλημα, με χρώματα το κόκκινο του πάθους και της νίκης και το λευκό της αγνότητας και του δίκαιου ανταγωνισμού. Πρώτος πρόεδρος της ομάδας έγινε ο Μιχάλης Μανούσκος.

Τα ιδρυτικά μέλη του Ολυμπιακού ήταν 33: Oι Ανδριανόπουλοι (Γιάννης, Γιώργος, Ντίνος και Βασίλης), ο Μιχάλης Μανούσκος, ο Νότης Καμπέρος, ο Κώστας Κλειδουχάκης και οι Δημήτρης Ανδρόνικος, Νίκος Ανδρόνικος, Δημήτρης Αυδής, Νίκος Βλάσσης, Στέφανος Εμμανουήλ, Νίκος Ζαχαρίας, Θανάσης Καλλίτσης, Νίκος Καλούδης, Ντίνος Καλούδης, Όθων Κόκκινος, Τριαντάφυλλος Κρέμος, Παναγιώτης Κωστάλας, Παναγιώτης Λαγουμιτζής, Ανδρέας Λουκάκης, Σπύρος Λουκάκης, Γιάννης Λουλουδάκης, Βαγγέλης Μαγκόπουλος, Σταύρος Μαραγκουδάκης, Γρηγόρης Ντούφας, Θόδωρος Ορλώφ, Φώτης Πρωτοψάλτης, Γιάννης Συμιγδαλάς, Νίκος Συμιγδαλάς, Χρήστος Τζουμερικιώτης, Βρασίδας Τρουποσκιάδης και Σπύρος Ψαλλιδάς.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Ολυμπιακού είχε ως εξής:

  • Πρόεδρος: Μιχάλης Μανούσκος
  • Αντιπρόεδροι: Νότης Καμπέρος, Τριαντάφυλλος Κρέμος
  • Γενικός Γραμματέας: Σταύρος Μαραγκουδάκης
  • Ταμίας: Όθων Κόκκινος
  • Έφορος: Παναγιώτης Λαγουμιτζής
  • Μέλη: Κώστας Κυρίμης, Νίκος Ζαχαρίας, Γιάννης Λουλουδάκης, Δημήτρης Σκλιάς, Ε. Κασιμάτης

Το Ποδηλατοδρόμιο αποτέλεσε την πρώτη έδρα του Ολυμπιακού. Το συγκεκριμένο γήπεδο ήταν με καρβουνόσκονη καθώς και οι εγκαταστάσεις του δεν ήταν επαρκείς για να έχει τη δυνατότητα  να φιλοξενήσει του εκατοντάδες φιλάθλους που τον κατέκλυζαν εξ αρχής.

Με την έναρξη της δεκαετίας (1931-1944), τα τοπικά πρωταθλήματα υποβαθμίζονταν ενώ η απήχηση σε συλλόγους και φιλάθλους του πανελλήνιου πρωταθλήματος αυξανόταν. Λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη χώρα μας, το πρωτάθλημα Πειραιά διεκόπη τις περιόδους 1934–35 και 1940–41.

Μετά τον πόλεμο, ο θρύλος έζησε σημαντικά γεγονότα και αναγεννήθηκε. Την περίοδο 1946–47 επέστρεψε στις επιτυχίες, αφού κατέκτησε το πρωτάθλημα και το συνδύασε με το πρώτο κύπελλο Ελλάδος της ιστορίας του, μετά τον θρίαμβο με 5–0 επί του Ηρακλή στον τελικό, πανηγυρίζοντας παράλληλα και το πρώτο του νταμπλ. Δεκαετία μεγάλων επιτυχιών ήταν αυτή του ’50, αφού έχοντας γερές βάσεις από τα προηγούμενα χρόνια, η ομάδα κατάφερε να κατακτήσει 7 πρωταθλήματα και 7 κύπελλα.

Η ομάδα του Ολυμπιακού από τότε έως τώρα έχει χαράξει μια σημαντική πορεία, περνώντας εμπόδια και δυσκολίες στο δρόμο των δεκαετιών για να γίνει αυτός ο δυνατός σύλλογος που είναι σήμερα.

Εν έτει 2018, πρόεδρος στου Ολυμπιακού από τις 31 Δεκεμβρίου του 2010  είναι ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης. Υπό την ηγεσία του  η ομάδα έχει κατακτήσει 7 συνεχόμενα πρωταθλήματα (2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017) και 3 νταμπλ (2012, 2013, 2015). Με την κατάκτηση του τίτλου το 2017, ο Ολυμπιακός πανηγύρισε το 44ο πρωτάθλημα της ιστορίας του.

Η σημερινή ομάδα ποδοσφαίρου αποτελείται από τους εξής παίκτες:

7 Κώστας Φορτούνης Μέσος
1 Λευτέρης Χουτεσιώτης Τερματοφύλακας
92 Σεμπά Επιθετικός
10 Μάρκο Μάριν Μέσος
8 Βάντις Οτζίτζα Οφόε Μέσος
6 Παναγιώτης Ταχτσίδης Μέσος
24 Σίλβιο Προτό Τερματοφύλακας
9 Ούρος Τζούρτζεβιτς Επιθετικός
4 Αλεξί Ρομαό Μέσος
66 Παπ Αμπού Σισέ Αμυντικός
11 Κέβιν Μιραλάς Επιθετικός
2 Ιγκόρ Σίλβα Αμυντικός
40 Μπιόρν Ένγκελς Αμυντικός
13 Γκιγιόμ Ζιλέ Μέσος
12 Ίβιτσα Ίβουσιτς Τερματοφύλακας
20 Εσάν Χατζισαφί Αμυντικός
17 Καρίμ Ανσαριφάρντ Επιθετικός
23 Λεονάρντο Κούτρης Αμυντικός
99 Δημήτρης Σκαφίδας Τερματοφύλακας
14 Ομάρ Ελαμπντελαουί Αμυντικός
90 Φελίπε Πάρντο Μέσος
3 Αλμπέρτο Μποτία Αμυντικός
43 Δημήτρης Νικολάου Αμυντικός
28 Αντρέ Μάρτινς Μέσος
25 Νίκος Βέργος Επιθετικός
32 Θανάσης Ανδρούτσος Μέσος

Προπονητής της ομάδας είναι ο Όσκαρ Γκαρθία.

Η κληρονοµιά είναι µεγάλη. Υποχρέωση να συνεχίσει ο Θρύλος σε ρότα επιτυχιών. Μεγάλη είναι και η ευθύνη για να µεταλαµπαδευτούν στις επόµενες γενιές τα Ολυµπιακά ιδανικά. Ο Ολυµπιακός είναι Θρύλος.

«Συνίσταται εν Πειραιεί υπό τον τίτλον «Ολυµπιακός Σύνδεσµος Φιλάθλων Πειραιώς» Σωµατείον, ούτινος σκοπός είναι η ανάπτυξις της σωµατικής αγωγής παρά τη νεολαία και η κατά πάντα φίλαθλον τρόπον εξύψωσις αυτής».

Editor: Μαριάννα Κρασανάκη