Δευτέρα , 18 Φεβρουάριος 2019

Νέα καινοτόμος νομοθεσία από την ΕΕ: Σύστημα προειδοποίησης των πολιτών με SMS

Την Τετάρτη αναμένεται να εγκρίνει η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, τη νομοθεσία για την άμεση ενημέρωση των πολιτών μέσω κινητών τηλεφώνων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με το European Emergency Number Association (μη κερδοσκοπικός οργανισμός), η νέα νομοθεσία για τους κανόνες τηλεπικοινωνίας (Ευρωπαϊκός Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών) αποτελεί μια σημαντική κίνηση εκ μέρους της ευρωπαϊκής κοινότητας, αφού θα μπορούσε να σώσει ζωές σε περιπτώσεις φυσικών φαινομένων ή φυσικών καταστροφών, όπως εκείνη του Ιουλίου του 2018 στο Μάτι Αττικής.

Μια καινοτομία η οποία θα μπορούσε να σώσει ζωές όταν υπάρχει ανάγκη εγκατάλειψης μιας περιοχής ή μετάδοσης εκτάκτων και σημαντικών πληροφοριών για την προστασία των πολιτών.

Στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συμβουλίου του European Emergency Number Association, Δρ. Δημήτρης Πύρρος δήλωσε:

«Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, κάθε λεπτό είναι σημαντικό και οι έγκυρες πληροφορίες για το τι συμβαίνει ή το πώς μπορείς να παραμείνεις ασφαλής είναι κρίσιμης σημασίας. Η νέα νομοθεσία θα ωθήσει τις Αρχές να ενημερώνουν γρήγορα και αποτελεσματικά τους πολίτες, το οποίο μεταφράζεται σε λιγότερες ζωές των συνανθρώπων μας σε κίνδυνο»

Αν το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εγκρίνει αύριο Τετάρτη 14 Νοεμβρίου τη νομοθεσία, σειρά έχει το Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο πρέπει να δώσει την έγκριση του μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου. Από κει και πέρα τα κράτη-μέλη της ΕΕ οφείλουν να ενσωματώσουν την Οδηγία στην εθνική νομοθεσία τους μέσα σε δύο χρόνια εκτός κάποιων εξαιρέσεων.

Edit: Κρασανάκη Μαριάννα