Τρίτη , 11 Δεκέμβριος 2018

Νίμιτς-Ανθέλληνας: Αρχίζει ξανά η διαπραγμάτευση για την ονομασία των Σκοπίων – ΡΕ, ΟΥΣΤ!!!

Μετά από τις δημοτικές εκλογές στα Σκόπια ξεκινούν οι συζητήσεις για την ονομασία των Σκοπίων,  όπως αποκάλυψε ο διαμεσολαβητής Μαθιου Νίμιτς, στον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάση Τσίτσα.

«Ελπίζω να επιταχύνουμε τις συνομιλίες με σημαντικό τρόπο αρχίζοντας αργότερα φέτος. Είμαι διατεθειμένος να το κάνω. Και οι δυο χώρες είναι συνεργάσιμες. Μου υποσχέθηκαν οτι θα το κάνουν», δήλωσε ο κ. Νίμιτς

Όπως τόνισε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, «οι θέσεις και των δυο χωρών είτε τις αποκαλείς κόκκινες γραμμές είτε μπλε ή πράσινες γραμμές είναι σημαντικά θέματα για κάθε χώρα αλλά μπορούν να γεφυρωθούν, κατά την γνώμη μου».

Ο κ. Νίμιτς είπε «δεν θέλω να κάνω εικασίες», όταν ερωτήθηκε αν τα Σκόπια είναι έτοιμα να κάνουν μια κίνηση καλής θέλησης, μετονομάζοντας το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας τους».

Κοτζιάς για Σκόπια: ναι σε συμβιβασμό, όχι σε ανιστόρητους αλυτρωτισμούς

Από το βήμα του ΟΗΕ, ο Νίκος Κοτζιάς επανέλαβε την διάθεση της Ελλάδας να βρεθεί συμβιβαστική λύση μακριά από ανιστόρητους αλυτρωτισμούς, λέγοντας «η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά για την επίτευξη μίας  αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό ζήτημα. Η θέση μας είναι σαφής: ένα αμοιβαία αποδεκτό όνομα, ergao mne».

Ο Υπουργός Εξωτερικών έστειλε μήνυμα και στην Τουρκία που προβαίνει σε διαρκή αμφισβήτηση διεθνών συνθηκών, σημειώνοντας «η πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να επιτευχθεί μόνο με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν μπορούν να προωθηθούν με την συνεχή αμφισβήτηση, από έναν γείτονα, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας».