Δευτέρα , 10 Δεκέμβριος 2018

Προσβλητικό Αλβανικό βιβλίο κατά Ορθοδοξίας και Πολιτισμού

Μεγάλη προσβολή, απρόκλητη και αδικαιολόγητη, για την Ορθοδοξία και τον πολιτισμό αποτελεί η έκδοση «Djaj në ueladon», [(«Δαίμονες στο λούστρο (ράσο)»] του Sejdi Kondi, που παρουσιάστηκε στην πρόσφατη έκθεση βιβλίου στα Τίρανα. Πρόκειται για έκδοση  που ξεπερνά κάθε όριο ευπρέπειας.

Έχει εξώφυλλο τον άγιο Κοσμά, τον ιερομάρτυρα που αντιστάθηκε στο ραγιαδισμό, και τον Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Αλβανίας Αναστάσιο, μια προσωπικότητα με παγκόσμια λάμψη, λόγω του πολύπλευρου ποιμαντικού και κοινωνικού έργου του.

Ο καθένας, βέβαια, μπορεί να γράψει ό,τι θέλει, αλλά τέτοιου είδους συγγραφές υποδαυλίζουν τη θρησκευτική μισαλλοδοξία και διχάζουν τους ανθρώπους, σε μια εποχή, που η αγάπη, η ειρηνική συνύπαρξη και η αλληλοκατανόηση είναι απαραίτητα συστατικά στοιχεία επιβίωσης των λαών και των κρατών.

Κύκλοι της Ελληνικής Μειονότητας εκφράζουν «έντονη ανησυχία, αγανάκτηση και περιφρόνηση για την παρουσίαση, στην έκθεση βιβλίου στα Τίρανα, μιας έκδοσης, καθόλου άξιας για την κοινωνία στην οποία ζούμε,  και συγχρόνως  έντονα προσβλητικής προς την Ορθόδοξη κοινότητα».

Ταυτόχρονα καταγγέλλεται η προκλητική αδιαφορία των κρατικών αρμόδιων οργάνων,  η ανοχή και στήριξη των διοργανωτών της έκθεσης στο έργο αυτό. Και προστίθεται: «Να τολμάς σήμερα, σ’ ένα κόσμο με ευαίσθητες διαθρησκευτικές  ισορροπίες, που έχουν τάση εύκολης διαταραχής,  να προσβάλλεις αγίους, αλλά και τον προκαθήμενό μας, το σεβαστό Αρχιεπίσκοπό μας, που συγχρόνως είναι  και μία παγκόσμια αναγνωρισμένη και σεβαστή θρησκευτική προσωπικότητα,  αποτελεί όχι μία φθηνή προσβολή, απεχθέστατη παρεμβολή, αλλά και σκόπιμη υποκίνηση με στόχο  την προώθηση του διαθρησκευτικού  διχασμού».

Οι Ορθόδοξοι της Αλβανίας τονίζουν ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στα πιστεύω τους, να καταπατά  τα θρησκευτικά τους δικαιώματα και να δυναμιτίζει τη διαθρησκειακή συμβίωση.

Η πρώτη αντίδραση για το εν λόγω βιβλίο- μίσους, ήλθε από την Κορυτσά και από το εκεί παράρτημα της Νεολαίας της «ΟΜΟΝΟΙ­ΑΣ», η οποία εκφράζει «έντονη ανησυχία, αγανάκτηση και περιφρόνηση» για την συγκεκριμένη έκδοση την οποία χαρακτηρίζει «έντονα προσβλητική προς την ορθόδοξη κοινότητα και υποκινήτρια της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας».

«Εμείς σήμερα – καταλήγει η ανακοίνωση- ζούμε σε μια δημοκρατική κοινωνία, όπου ελεύθερα ασκούμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα,  και φυσικά ευσυνείδητα και ορκισμένοι στην   ορθόδοξη πίστη μας. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει στις προσδοκίες μας, να καταπατά  τα θρησκευτικά μας δικαιώματα και να τινάξει στο αέρα την θρησκευτική μας συμβίωση, δοκιμασμένη ανά τα χρόνια».