Παρασκευή , 19 Οκτώβριος 2018

Πώς η ζωή μας θα γίνει ασφαλέστερη μέσα από δέκα απλές καθημερινές συνήθειες.

Της Μαριάννας Κρασανάκη

Η καθημερινότητα μας πλέον έχει αλλάξει προς το χειρότερο. Καθημερινά απειλούμαστε από ασήμαντους αλλά και σημαντικούς λόγους που πάντα όμως οδηγούν σε δύσκολες καταστάσεις. Φυσικά και δεν μπορούμε να αποφεύγουμε τα πάντα, αλλά υπάρχουν κάποιες συνήθειες που μπορούμε να προσαρμόσουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα ώστε να νιώθουμε και να είμαστε ασφαλέστεροι στο μέγιστο δυνατό.

Συμβουλευόμενη λοιπόν έναν αστυνομικό, που έχει χρέος όπως και όλοι οι συνάδελφοί του, την ασφάλεια του πολίτη, σας παραθέτω δέκα απλές καθημερινές συνήθειες τις οποίες μπορούμε όλοι να υιοθετήσουμε και να τις κάνουμε δίχως δεύτερη σκέψη.

  1. Γρήγορη ματιά γύρω μας

Σε κάθε είσοδο/ έξοδο από οπουδήποτε, είτε πρόκειται από το σπίτι, τη δουλειά, το αμάξι, τη συγκοινωνία, τα μαγαζιά, κ.α. παρατηρούμε με μια γρήγορη ματιά δεξιά και αριστερά από τον χώρο μας.

  1. Παρατήρηση εξόδων κινδύνου

Το γνωστό σε όλους  «ΕΧΙΤ», το οποίο είναι φωτεινό για να τραβάει την προσοχή υπάρχει πάνω από κάθε δυνατή έξοδο και μας συμβουλεύει να εξέλθουμε από εκεί όταν χρειάζεται να βγούμε ή σε περίπτωση ανάγκης ή κινδύνου. Πρέπει λοιπόν πάντα να έχουμε το νου μας για να βρίσκουμε εύκολα τις εξόδους κινδύνου.

  1. Επιλεγμένη θέση σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Μια εξίσου καλή συνήθεια που θα πρέπει να υιοθετήσουμε είναι η σωστή θέση που πρέπει να στεκόμαστε ή να καθόμαστε μέσα σε δημόσιους κλειστούς χώρους. Η πλάτη μας θα πρέπει να κοιτάει στον τοίχο σε σημεία με μεγάλη ορατότητα αλλά ταυτόχρονα και μικρή έκθεση του εαυτού μας. Η είσοδος/ έξοδος του μαγαζιού πρέπει να είναι ορατή και αντιληπτή από εμάς σε περίπτωση ανάγκης. Ο ίδιος κανόνας βέβαια ισχύει και όταν βρισκόμαστε σε δρόμο και πρέπει να ακινητοποιηθούμε για να μιλήσουμε ή να κάνουμε κάτι άλλο.

Εξετάζοντας τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, η πλειονότητα των επιζώντων ήταν όσοι βρίσκοντας σε ανάλογες θέσεις και κατάφεραν να ξεφύγουν από τις κουζίνες και τις πίσω πόρτες των καταστημάτων. Λόγω του πλεονεκτήματος χώρου και χρόνου γλίτωσαν από τον αιφνιδιασμό του επιτιθέντα.

  1. Δημιουργία σεναρίου μιας επίθεσης

Τι θα κάνατε αν εκείνη την ώρα γινόταν στο μέρος που βρίσκεστε μια  ληστεία ή μια επίθεση;  Αυτή είναι η ερώτηση που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας όταν βρίσκεστε κάπου και να κάνετε στο μυαλό σας μια ζωντανή αναπαράσταση. Ο εγκέφαλος μας δημιουργεί συνάψεις και εμπειρίες από όλες τις σκέψεις μας. Έτσι, με αυτό τον απλό τρόπο τον «εκπαιδεύουμε» χωρίς να κουνιόμαστε καν από τη θέση μας. Ασφαλώς, αν ποτέ γίνει κάτι τέτοιο δε θα είναι ακριβώς όπως το είχαμε φανταστεί-σχεδιάσει στο μυαλό μας. Αλλά από την άλλη πλευρά, ο εγκέφαλος αμέσως θα ανακαλέσει τις «εμπειρίες» που έχει δημιουργήσει και θα αντιδράσει μηχανικά σε ότι είχε σκεφτεί ότι πρέπει να κάνει.

  1. Έλεγχος ασφάλειας πριν από τον ύπνο

Μία ακόμα συνήθεια που μας έχει βοηθήσει αρκετές φορές είναι να ελέγχουμε διάφορες ενέργειες που έχουμε κάνει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Φυσικά και ο έλεγχος αυτός διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά μπορούν κυριολεκτικά να κάνουν τη ζωή μας ασφαλέστερη. Ένας τέτοιος έλεγχος μπορεί να συμπεριλαμβάνει είτε μια ματιά σε γκάζι κουζίνας ή ηλεκτρικές συσκευές, είτε ετοιμασία κατάλληλου εξοπλισμού στο κομοδίνο δίπλα μας με αντικείμενα πρώτης ανάγκης. Αυτή η διαδικασία πριν τον ύπνο απαιτεί συνήθως 2 με 5 λεπτά και προσφέρει σημαντική ασφάλεια.

  1. Προσοχή στο πεζοδρόμιο

Ενώ περπατάμε στο πεζοδρόμιο, όπου υπάρχει συνωστισμός, χρειάζεται να έχουμε το νου μας σε χέρια που κινούνται δίπλα από εμάς. Θα ήταν επίσης ασφαλές όταν ένα άτομο προχωράει στο πεζοδρόμιο απέναντι από εμάς να περάσουμε δίπλα του από την αριστερή μεριά που κατά πάσα πιθανότητα είναι το αδύναμο χέρι του.

  1. Προετοιμασία νέας διαδρομής.

Όταν θέλουμε να κινηθούμε σε μία άγνωστη για εμάς περιοχή ή δρόμο θα ήταν καλό να κάνουμε μια σύντομη περιήγηση μέσω διαδικτύου, συμβουλευόμενοι τις υπηρεσίες Google Maps, Street View ή Google Earth. Δείτε τι χαρακτηριστικά σημεία υπάρχουν γύρω, τι καταστήματα, πιθανά σημεία όπως αδιέξοδα, κλειστοί δρόμοι, διασταυρώσεις, κτλ.

  1. Προσοχή στις στροφές σε πεζοδρόμια

Οι εγκληματίες βασίζονται σε τεράστιο βαθμό στον αιφνιδιασμό. Συχνά λοιπόν επιτίθενται σε γωνίες πεζοδρομίων, εκεί οπού ο περαστικός θα στρίψει  εν αγνοία ότι ο κίνδυνος τον περιμένει . Για αυτόν το λόγο, είναι καλή συνήθεια όταν περπατάμε να στρίβουμε στις γωνίες κάνοντας μια μεγάλη ακτίνα.

  1. Αποφυγή παραπληροφόρησης

Η τεχνολογία στις μέρες μας έχει αναπτυχθεί ραγδαία δημιουργώντας πολλά θετικά στην κοινωνία αλλά και άλλα τόσα αρνητικά. Ένα από αυτά είναι και η παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Κανείς δεν ξέρει εκεί μέσα τι είναι αλήθεια και τι όχι. Έτσι λοιπόν πρέπει να τηρούνται κάποιοι βασικοί και τυπικοί κανόνες. Δεν πρέπει να μοιραζόμαστε προσωπικές μας πληροφορίες ή έστω πρέπει να ελέγχουμε τι δίνουμε  δημόσια. Πρέπει να ακολουθείτε η εξής λογική: «ότι δημοσιεύω, το βλέπει όλος ο πλανήτης», ακόμα και αν οι ρυθμίσεις μας λένε διαφορετικά.  Τα γνωστά σε όλους «check-in» θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του σπιτιού σας αφού οποιοσδήποτε μπορεί να μάθει που είστε και να βρει ευκαιρία να εισβάλλει και να σας κλέψει. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και αν ανεβάσετε δημόσια φωτογραφία για το που βρίσκεστε. Επιπλέον, μειώστε ή σταματήστε τελείως οποιεσδήποτε επικοινωνίες με μέσα κοινωνικής δικτύωσης από συσκευές κινητής τηλεφωνίας και περιορίστε τη χρήση μόνο σε ασφαλείς σταθερούς ή φορητούς υπολογιστές από δίκτυα που γνωρίζετε.

  1. Μην σαμποτάρετε τον εαυτό σας

Σημαντικότερη συνήθεια που πρέπει να αποκτήσουμε είναι να μην γινόμαστε τα εύκολα θύματα. Όταν βρίσκετε έξω να σαρώνετε συνεχώς το περιβάλλον για απειλές, να περπατάτε με αυτοπεποίθηση, ποτέ μη χρησιμοποιείτε ακουστικά ή κινητά τηλέφωνα στο δρόμο, κτλ

Οι άνθρωποι είμαστε όντα της συνήθειας. Άρα ότι συνήθειες και αν έχετε σκεφτείτε εάν σας βοηθάνε ή όχι. Εάν δε σας βοηθάνε αλλάξτε τις, εάν σας βοηθάνε ενισχύστε τις.