Δευτέρα , 10 Δεκέμβριος 2018

Σκληρό pressing των δανειστών στον Τσίπρα – Το παρασκήνιο της συνάντησης με τον Ντάισελμπλουμ στο Μαξίμου

Συνάντηση διάρκειας μόλις 30 λεπτών είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Εuroworking Group, Τόμας Βίζερ, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

ntaiselmploym_dragasakis_maximoy

Στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου τους υποδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση.

Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις, ενώ στη συνέχεια ο κ. Ντάισελμπλουμ θα έχει συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη, στο τέλος της οποίας θα γίνουν δηλώσεις.

Το πρωί ο υπουργός Οικονομικών είχε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της επίσκεψης. Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, με τις συνομιλίες «αυτές ξεκινά η διαβούλευση με τους εταίρους, που θα οδηγήσει σε βιώσιμη, συνολική συμφωνία για την ανασυγκρότηση της κοινωνικής οικονομίας της χώρας, στο πλαίσιο μιας εξελισσόμενης Ευρώπης».

τσιπρας111

Είναι «πολύ νωρίς για να κριθεί» τί θα πράξει στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, τόνισε σε δηλώσεις του από το Άμστερνταμ, ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ο Ολλανδός αξιωματούχος ανέφερε ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει».

Ο κ. Ντάισελμπλου αναμένεται να μεταφέρει το μήνυματης Ευρωζώνης για την τήρηση των δεσμεύσεων με παράλληλη συζήτηση για ορισμένες επιμέρους θετικές διευθετήσεις-παραχωρήσεις προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα του «Έθνους» (ρεπορτάζ: Βαγγέλης Δεμίρης), στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ο πρόεδρος του Εurogroup προβλέπεται να καλέσει την Αθήνα να παρουσιάσει το συντομότερο τις θέσεις της, διαμηνύοντας παράλληλα ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να ανοίξει συζήτηση για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους.

Οι χθεσινές του σκληρές τοποθετήσεις, άλλωστε, άφηναν να διαφανούν οι διαθέσεις του επικεφαλής του Eurogroup, που προειδοποίησε ότι η νέα κυβέρνηση θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό, εάν τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. «Με κάθε ειλικρίνεια, εάν προσθέσει κανείς όλες τις (προεκλογικές) υποσχέσεις, ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις που έκανε στο Αμστερνταμ.

Ο Ολλανδός ανέφερε ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλώς να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει». Εάν γίνουν μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες, που θα μετατρέψουν το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έλλειμμα, «η ελάφρυνση του χρέους δεν θα βοηθήσει», σχολίασε. Επανέλαβε, πάντως, ότι «η Ελλάδα τρέφει τη φιλοδοξία να παραμείνει στην Ευρωζώνη, και το ίδιο θέλουν και οι εταίροι της».

Διαπραγματεύσεις

O Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον επικεφαλής της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης, Τόμας Βίζερ, εμφανίζεται σύμφωνος να μην επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πρόκληση από την ελληνική κοινή γνώμη. Οι διαπραγματεύσεις με τις κοινοτικές αρχές πιθανολογείται ότι θα συνεχίζονται επί βελγικού εδάφους, ενώ οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά στο τι είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν οι Βρυξέλλες και οι εταίροι, ώστε να υπάρξει άμεση βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα, οι κοινοτικοί παράγοντες είναι ξεκάθαροι και τονίζουν ότι οι συμβολισμοί δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την πραγματικότητα και πως πριν από τις πρόωρες προσφορές πρέπει να εφαρμοστούν αυτά που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Πάντως, στις Βρυξέλλες εκφράζουν προβληματισμό για τα ανησυχητικά μηνύματα που προέρχονται από την Αθήνα, κυρίως σε ό,τι αφορά στην αμφισβήτηση μνημονιακών συμφωνιών. Ειδικότερα, θεωρούν ότι μέτρα όπως ο περιορισμός της εμβέλειας του ΕΝΦΙΑ, ή η επαναπρόσληψη απολυθέντων του Δημοσίου θα έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, που μπορεί να εκτροχιάσει τον στόχο του πλεονάσματος. Σημείο ανησυχίας αποτελούν και οι εξαγγελίες περί ματαίωσης ακόμη και συμφωνηθέντων κατ’ αρχήν ιδιωτικοποιήσεων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ώρες έχουν πυκνώσει οι επαφές και οι συζητήσεις μεταξύ απεσταλμένων των δύο πλευρών, οι οποίοι θα προετοιμάσουν και τη συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα την ερχόμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είναι δεδομένη η δέσμευση να μην εκτροχιαστεί πρωτογενώς ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, επαναλαμβάνοντας ότι βούληση της κυβέρνησης είναι για ένα σχέδιο αλλαγής πορείας χωρίς να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών.

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα, αλλά δεν θα ζήσουμε και με διαρκή κοινωνικά ελλείμματα» είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του Eurogroup και πρόσθεσε «Είμαστε επίσης δεσμευμένοι από την λαϊκή εντολή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας το οποίο είναι εστιασμένο στην ανθρωπιστική κρίση, να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να αποκαταστήσουμε την απασχόληση».

Επισήμανε, ακόμη, ότι υπάρχει ετοιμότητα για να προχωρήσουν οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία του δημοσίου, θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις, σημειώνοντας πως «σε αυτό το μέτωπο είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε ιδέες και τεχνογνωσία» τόνισε ο κ. Τσίπρας, ζητώντας, παράλληλα τη στήριξη του Ευρωπαίου αξιωματούχου για να επιτευχθεί σταθερότητα και πρόοδος.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, ακόμη, την ανάγκη να υπάρξει χρόνος και δημοσιονομικά περιθώρια για συνεργασία σε ένα σχέδιο που θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη, την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Εξέφρασε επίσης την βεβαιότητα του ότι παρά το γεγονός της έκφρασης διαφορετικών απόψεων από τα κράτη μέλη στο θέμα του χρέους θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία. Αυτό θα είναι θετικό για την Ευρώπη και για εσάς προσωπικά» σχολίασε ο πρωθυπουργός.