Home / ΣΥΝΤΑΓΗ ΗΜΕΡΑΣ / Χοιρινό μελένιο με αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα

Χοιρινό μελένιο με αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα

Υλικά

4 κομμάτια ψαρονέφρι των [300 γρ. περίπου το ένα]

20 μεγάλα δαμάσκηνα ξηρά χωρίς κουκούτσι
20 ξερά βερίκοκα
60 γρ. βούτυρο + 60 ml  ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
1 1/2 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
4 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι ή 2 κ.σ. αποξηραμένο
2 κ.γ. δενδρολίβανο πολτοποιημένο
λίγο αλεύρι ή κορν φλάουρ για τη σάλτσα
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβετε στη μέση τα ξηρά φρούτα και τα βάζετε στο κρασί να μουλιάσουν για 15 λεπτά και μετά τα σουρώνετε και τα στύβετε. Σχίζετε τα  κομμάτια από το ψαρονέφρι κατά μήκος, χωρίς να χωρίσουν τελείως, τα ανοίγετε τα σκεπάζετε με μεμβράνη και τα χτυπάτε για να πλατύνουν. Πασπαλίζετε τα 4 κομμάτια ψαρονέφρι με αλάτι και πιπέρι, λίγο θυμάρι και τοποθετείτε μια σειρά δαμάσκηνα-βερίκοκα εναλλάξ σε όλο το μήκος. Σηκώνετε τις άκρες του κρέατος και τυλίγετε μέσα τα ξηρά φρούτα σχηματίζοντας ρολό. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα. Τα δένετε ή τα στερεώνετε με οδοντογλυφίδες. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνετε ένα ταψί. Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και το βούτυρο και σοτάρετε τα ρολά απ” όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν καλά 8-10 λεπτά. Τα βγάζετε από τη φωτιά, τα βάζετε στο λαδωμένο ταψί και τα ψήνετε γυρίζοντάς τα από όλες τις πλευρές για 20′ έως 30′ περίπου, ανάλογα με το μέγεθός τους, μέχρι να ροδοκοκκινήσουν. Βάζετε στο ίδιο τηγάνι με τους χυμούς του χοιρινού, το κρεμμύδι και το τσιγαρίζετε ελαφρώς. Σβήνετε με το κρασί και κατόπιν προσθέτετε, λίγο ζεστό νερό, το δενδρολίβανο, το υπόλοιπο θυμάρι, τους χυμούς του πορτοκαλιού και λεμονιού. Δένετε τη σάλτσα με λίγο κορν φλάουρ ή αλεύρι. Αλατοπιπερώνετε αν χρειάζεται. Κόβετε τα ρολά σε φέτες, τις τοποθετείτε σε μια πιατέλα και σερβίρετε με τη σάλτσα του πορτοκαλιού.