Πέμπτη , 17 Ιανουάριος 2019

Brexit: Ο Αγώνας της Μέι και οι εχθροί του σχεδίου της

Brexit… ένα ζήτημα χρόνων που απασχολεί το Ηνωμένο Βασίλειο από το τότε δημοψήφισμα του 2016.

Έπειτα από την έγκριση που έδωσαν χθες οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο σχέδιο συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προγραμματίστηκε για την Κυριακή 25 Νοεμβρίου έκτακτη σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της ΕΕ.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, αφού ενημέρωσε τους 27 υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενέκριναν το σχέδιο του διαζυγίου δήλωσε : «Εκ των πραγμάτων, βρισκόμαστε σε μία αποφασιστική στιγμή στη διαδικασία αυτή. Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής κανενός η πρόοδος που έχουν καταγράψει στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο. Συνολικά, η συμφωνία είναι δίκαιη και ισορροπημένη».

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, η οποία θα παρεβρεθεί την Τετάρτη στις Βρυξέλλες για τη συμφωνία του Brexit, δήλωσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter: “ Έχουμε ως στόχο μια συμφωνία που θα λειτουργήσει για το Ηνωμένο Βασίλειο. Και κανένας δεν έχει καμία αμφιβολία – είμαι αποφασισμένη να το παραδώσω.” Η Μέι σήμερα λοιπόν συγκαλεί την ανασχηματισμένη της κυβέρνηση θέλοντας να δώσει αγώνα για να περάσει το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit. Εάν η προοπτική της κατάθεσης πρότασης μομφής απομακρύνεται, βρίσκεται αντιμέτωπη με την οργισμένη αντίσταση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας και αναγκαίου συμμάχου της.

Ο εκπρόσωπος της DUP Brexit, Sammy Wilson, δήλωσε ότι η συμφωνία Brexit της κ. May με τις Βρυξέλλες παραβίασε μια «θεμελιώδη» διαβεβαίωση ότι η Βόρεια Ιρλανδία δεν θα χωριστεί από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακόμα και αν ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ εξέφρασε την στήριξη του στην πρωθυπουργό, πιστεύοντας ότι η συμφωνία αυτή θα βοηθήσει να είναι ομαλή η αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ σε άρθρο του στη Le Monde δείχνει τη φανερή αντίθεση του. «H Συμφωνία για το Brexit δεν θα κρατήσει» είπε συγκεκριμένα. Εκτός αυτού δήλωσε τα εξής:  «Έχω ένα μήνυμα να απευθύνω στους ευρωπαίους ιθύνοντες: ας μην πιστεύετε ότι αυτή η συμφωνία για το Brexit θα κρατήσει. Είναι επιβλαβής και για τα δύο μέρη. Δεν είναι εγκεκριμένη ούτε από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, ούτε από τον Βρετανικό λαό, ούτε από ένα μεγάλο κομμάτι αυτών που έχουν παραμείνει στην κυβέρνηση Μέι. Επίσης ας είστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και ενός νέου δημοψηφίσματος…Για τους «brexiters»  δεν πρόκειται για Brexit. Για τους «remainers» πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που γελοιοποιεί την πατρίδα μας. Για όλους δεν είναι το λιγότερο κακό, αλλά το χειρότερο.»

Ο πρωθυπουργός  της Ισπανίας Pedro Sánchez είπε ότι η χώρα του θα απορρίψει το σχέδιο σύμβασης απόσυρσης Brexit χωρίς διευκρίνιση του κειμένου σχετικά με τις μελλοντικές συνομιλίες για το καθεστώς του Γιβραλτάρ. Από την άλλη ο επικεφαλής υπουργός του Γιβραλτάρ, Φάμπιαν Πικάρντο, κατηγόρησε την Ισπανία ότι υιοθέτησε μια «γνωστή τακτική» για την επίλυση ζητημάτων την τελευταία στιγμή. Είπε ότι η θέση της Ισπανίας «κάνει λίγα για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εμπιστοσύνης προς τα εμπρός».

Edit: Κρασανάκη Μαριάννα