Τετάρτη , 20 Φεβρουάριος 2019

O Δήμαρχος Κωνσταντάτος εξέδωσε ανακοίνωση για τον εμπρησμό στο ΙΧ του δήμου – Κουβέντα για τη θέση που βρισκόταν παρκαρισμένο το αυτοκίνητο…

Γράφει ο Νότιος…Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Αργυρούπολης-Ελληνικού, σχετικά με την εμπρηστική επίθεση στο αυτοκίνητο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, το οποίο ήταν σταθμευμένο -σύμφωνα με την ανακοίνωση- έξω από το σπίτι του αρμόδιου αντιδημάρχου, επί της οδού Κομνηνών, στην Αργυρούπολη.

Ο Δήμαρχος Κωνσταντάτος

Απ΄όσο γνωρίζουμε, κύριοι της δημοτικής αρχής, σύμφωνα με την ΚΥΑ 129/2534/2010 ορίσθηκαν από τα αρμόδια Υπουργεία οι όροι και οι προϋποθέσεις χρήσης των υπηρεσιακών αυτοκινήτων του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των ΟΤΑ.

Στο άρθρο 9 παρ.1 της αναφερόμενης υπουργικής απόφασης, ρητά αναφέρεται ότι τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα δεν πρέπει να οδηγούνται από άλλον εκτός από τον υπεύθυνο οδηγό ή από αυτόν στον οποίο κατ’ εξαίρεση παρασχέθηκε η έγκριση για οδήγηση υπηρεσιακού αυτοκινήτου (άρθρο 19, παρ. 4 του ν. 2503/1997).

Με απόφαση του οικείου Γ.Γ. της Περιφέρειας επιτρέπεται σε ειδικές περιπτώσεις η παροχή έγκρισης για κατ’ εξαίρεση οδήγηση οχημάτων των ΟΤΑ από Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους ή και από ιδιώτες, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για την αντιμετώπιση φυσικών, τεχνολογικών ή άλλων καταστροφών και εφόσον έχουν την απαιτούμενη κατά περίπτωση άδεια οδήγησης και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς την καταβολή οποιασδήποτε αμοιβής ή αποζημίωσης.

Εκτός του ότι η συγκεκριμένη πράξη εμπρησμού είναι καταδικαστέα στο σύνολό της και σίγουρα προκαλεί οργή και αγανάκτηση, μπορείτε να μας απαντήσετε κ.Δήμαρχε στις ακόλουθες ερωτήσεις;

α. Ο συγκεκριμένος αιρετός οδηγεί το αυτοκίνητο του δήμου, ή έχει κάποιον οδηγό που κατέχει την προβλεπόμενη άδεια και

διαθέτει το ανάλογο δελτίο κίνησης;

β.  Αν τελικά o αντιδήμαρχος οδηγεί το όχημα, γιατί όταν τελειώσε την υπηρεσία του δεν πήγε το αυτοκίνητο στον όρχο

(όπως προβλέπεται), αλλά προτίμησε να το παρκάρει σπίτι του, με αποτέλεσμα να γίνει στόχος, να καταστραφεί η

περιουσία του Δήμου-δημότη και να κινδυνέψουν ακόμα και ανθρώπινες  ζωές;

γ. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο σε τι εξυπηρετούσε την Πολιτική Προστασία; Απ΄όσο ξέρουμε τα οχήματα που

δατίθενται για τη συγκεκριμένη επιχειρησιακή υπηρεσία, είναι συνήθως πυροσβεστικά οχήματα που φέρουν τον

απαραίτητο εξοπλισμό. Αυτό το Ι.Χ σε τι χρησίμευε και ποιον εξυπηρετούσε καθημερινά;

Σ’ αυτά τα ερωτήματα των πολιτών της Αργυρούπολης – Ελληνικού, καλό είναι να απαντήσει ο  κ.Κωνσταντάτος, ο οποίος αρκέστηκε σε μια απλή ανακοίνωση, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να πείσει όλους αυτούς που αναρωτιούνται, ποιοι τελικά και γιατί θεωρούν τσιφλίκι τους την περιουσία του Δήμου.

Πρόσφατα, το anatropionline.gr έφερε στο φως της δημοσιότητας μια καραμπινάτη περίπτωση κατάχρησης εξουσίας Δημάρχου και συγεκριμένα του Ροδόπης (δες εδώ), ο οποίος συνελήφθη ενώ οδηγούσε το υπηρεσιακό όχημα εκτός των ορίων του δήμου, χωρίς σχετικό δελτίο κίνησης , ενώ μέσα σ’ αυτό βρίσκονταν τα παιδιά του τα οποία μετέφερε στο σχολείο. Οι αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν, με την αυτόφωρη διαδικασία, στον εισαγγελέα.

Εμείς δε λέμε, αλλά ούτε και θέλουμε να πιστέψουμε ότι ο αντιδήμαρχος χρησιμοποιούσε το αυτοκίνητο της Πολιτικής Προστασίας για να καλύπτει τις προσωπικές του ανάγκες. Από την άλλη όμως, δε βγήκε κανείς υπεύθυνος,  κυρίως από τη Δημοτική Αρχή, να καθαρίσει το “μαυρισμένο από τις στάχτες τοπίο” και έτσι να αποτρέψει τις οποιεσδήποτε αρνητικές κριτικές και υποψίες.

Κλείνοντας το ρεπορτάζ να προσθέσουμε και κάτι ακόμα: Καταδικάζουμε απερίφραστα τρομοκρατικές ενέργειες που έχουν ως κύριο σκοπό να πλήξουν τη δημοκρατία και την εύρυθμη λειτουργία μια πόλης, αλλά είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε κατάχρηση εξουσίας, καθώς επίσης και στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, από αιρετούς και μη….